Cercar

Inici -> Consum responsable

Què és el comerç just?

21 de gener de 2021

El Comerç Just és un sistema comercial alternatiu que es basa en la solidaritat, el diàleg, la transparència i el respecte, i cerca una major equitat en el comerç internacional prestant especial atenció a criteris socials i mediambientals.

A més, aquest tipus de comerç contribueix al desenvolupament sostenible oferint millors condicions comercials i assegurant els drets de productors i treballadors desfavorits.

Els principis més importants del comerç just són:

1. Més oportunitats per als productors en desavantatge econòmic

Podem contribuir a reduir la pobresa gràcies al comerç just, ja que mitjançant aquesta mena de comerç els petits productors poden ser autosuficients i desenvolupar les seves capacitats.

2. Pràctiques de comerç justes

Establir contractes basats en la justícia, on no existeixi una relació de superioritat per a evitar la competència deslleial i altres comportaments que no afavoreixen el creixement, i protegint la identitat cultural dels productors.

3. Un preu just

Amb el comerç just els preus s'estableixen de mutu acord, la qual cosa significa que la remuneració que reben els productors és justa segons ells, sense fer diferència de gènere o de qualsevol altre tipus.

4. No al treball infantil, a l'explotació, a la discriminació i la desigualtat de gènere

Els comerços on es venen productes de comerç just asseguren que estem comprant elements que no han estat creats amb el treball forçós de cap ésser humà i que no hi ha discriminació per raons de raça, classe social, nacionalitat, religió, discapacitat, orientació sexual o gènere entre altres.

5. Respecte pel medi ambient

Les organitzacions de comerç just s'esforcen al màxim per usar matèries primes sustentables. Les tecnologies de producció busquen reduir la despesa energètica i s'intenta minimitzar l'emissió de C02.

Descàrrega d'arxius

Documents

Data darrera modificació: 21 de gener de 2021

© OMIC Plaça de l'Olivar 4. 07002 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971 72 46 50 | Fax: 971 72 02 70